|
||||||||||
Fondue (Szwajcaria)Krótki opis potrawy:)Potrzebne składniki 400 g gruyera 200 g ementalera szklanka białego wina ząbek czosnku kieliszek (50 ml) kirszu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z cytryny pieprz gałka muszkatołowa Etapy przyrządzania1
Rozciętym ząbkiem czosnku wysmarować garnek do fondue. Wsypać utarte sery, dodać wino i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Wkropić odrobinę soku z cytryny. Wymieszać kirsz z mąką ziemniaczaną i wlać do płynnej masy serowej. Delikatnie podgrzewać niedługą chwilę. Doprawić gałką i pieprzem, ustawić na podgrzewaczu i podawać z bagietką pociętą na małe kawałki. Obok można podać kawałki gruszek i jabłek do pogryzania.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|