|
||||||||||
Krem jogurtowo-pomarańczowyKrótki opis potrawyPychaPotrzebne składniki pomarańcze - 2-3 szt. jogurt naturalny - 2 szkl. sok z pomarańczy - 200 ml żelatyna - 1 1/2 łyżeczka(i) białko - 2 szt. cukier puder - 4 łyżka(i) kandyzowana skórka do przybrania Etapy przyrządzania1
Żelatynę rozpuszczamy w połowie soku pomarańczowego, podgrzewając na małym ogniu i ciągle mieszając. Jogurt łączymy z pozostałym sokiem. Pomarańcze dokładnie myjemy. Jedną z nich sparzamy, osuszamy i ocieramy z niej 1 łyżeczkę skórki. Owoce obieramy, oczyszczamy z białych błonek, dzielimy na cząstki i kroimy na małe kawałki. Sok z rozpuszczoną żelatyną mieszamy z jogurtem połączonym z pozostałym sokiem oraz ze skórką otartą z pomarańczy i kawałkami owoców. Wstawiamy do lodówki na 2 godz. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier puder. Dodajemy porcjami do schłodzonego kremu i delikatnie mieszamy. Rozkładamy do pucharków i wstawiamy jeszcze na 1 godz. do lodówki. Podajemy przybrany kandyzowaną skórką pomarańczową, z biszkoptami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|