|
||||||||||
Łosoś w cieście francuskimKrótki opis potrawyPrzepis wart wypróbowania. Łosoś w cieście francuskim to świetny pomysł na elegancki obiad.Potrzebne składniki 300 g filetów łososia pokrojonych w grubą kostkę 500 g mrożonego ciasta francuskiego 300 g białych części porów pokrojonych w paski 4 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sok i paseczki skórki z cytryny pieprz sól Etapy przyrządzania1
Rybę oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz starta skórką z cytryny. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Umyte i pokrojone w krążki pory podsmażyć na maśle, wrzucić posiekany drobno koperek, lekko posolić i popieprzyć. Rybę kroimy w większą kostkę i łączymy z porem. Farsz przesypać na sito, aby pozbyć sie nadmiaru soku (ok. 20 min.) Ciasto francuskie rozwałkować, posypać delikatnie mąką i podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Na mniejszej części ciasta ułożyć farsz i przykryć resztą ciasta. Brzegi posmarować jajem roztrzepanym z odrobiną wody i mocno skleić.
Wierzch naciąć w kilku miejscach, posmarować jajkiem. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, dalsze 20 minut odkryte. Jak tylko wierzch ciasta będzie miał złoty kolor, danie gotowe do podania na stół.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|