|
||||||||||
Lekki tort z owocamiKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki smietana kremówka - 800 ml owoce - 30 dag cukier waniliow - 1 op. platki migdałowe - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Połączyć z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.
Schłodzoną śmietanę ubić na krem z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Na krążek ciasta nałożyć bitą śmietanę, ułożyć owoce. Przykryć drugim plackiem.
Wierzch udekorować śmietaną i owocami, a boki migdałami. Chłodzić 5 min.
• Nasza rada Tort można też posypać orzeszkami.
Jak podawać?-- CIASTO : 4 szt jajek 10 dag cukru pudru 10 dag mąki pszennej sól 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka masłaUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|