Herbatka migdałowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: meg47
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Napoje
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

herbatka orzeźwiająca

Potrzebne składniki

• migdały bez łupinek - 2 szkl.
• ryż - 4 łyżka(i)
• mleko - 1 szkl.
• cukier - 2 łyżka(i)
• sól - 1 szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
1. Migdały i ryż zemleć w młynku na proszek. Wsypaę do rondla, wlać 5 szklanek wody, wymieszaę, pozostawię na 1 1/2 godz. 2. Przecedzić przez 3 warstwy wilgotnej gazy. Dodać szklankę mleka przelać do garnka, wstawić do drugiego z gotującą się wodą. Gotować na parze na małym ogniu 2 godz. mieszając kilkakrotnie. 3. Przyprawić cukrem i solą, zagotować przed podaniem. 4. Podawać na gorąco lub na ciepło. 5. Migdałową herbatę można podawać jako galaretkę. Po ugotowaniu dodać łyżkę namoczonej żelatyny, mieszać na parze do rozpuszczenia, przelać do miski, wystudzić, wstawić na noc do lodówki. Podawać z owocami z kompotu.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meg47
meg47
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (143)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher