|
||||||||||
Herbatka migdałowaKrótki opis potrawyherbatka orzeźwiającaPotrzebne składniki migdały bez łupinek - 2 szkl. ryż - 4 łyżka(i) mleko - 1 szkl. cukier - 2 łyżka(i) sól - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
1. Migdały i ryż zemleć w młynku na proszek. Wsypaę do rondla, wlać 5 szklanek wody, wymieszaę, pozostawię na 1 1/2 godz.
2. Przecedzić przez 3 warstwy wilgotnej gazy. Dodać szklankę mleka przelać do garnka, wstawić do drugiego z gotującą się wodą. Gotować na parze na małym ogniu 2 godz. mieszając kilkakrotnie.
3. Przyprawić cukrem i solą, zagotować przed podaniem.
4. Podawać na gorąco lub na ciepło.
5. Migdałową herbatę można podawać jako galaretkę. Po ugotowaniu dodać łyżkę namoczonej żelatyny, mieszać na parze do rozpuszczenia, przelać do miski, wystudzić, wstawić na noc do lodówki. Podawać z owocami z kompotu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|