Kurczak

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ewa1257
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Czas przygotowania:
20 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Koszt:
20 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kurczak z rodzynkami

Potrzebne składniki

• duży kurczak - 1 szt.
• rodzynki - 150 g
• cebula - 1 szt.
• miód - 1 łyżka(i)
• sok z cytryny - 1 łyżka(i)
• tłuszcz - 3 łyżka(i)
• cukier, sól

Przydatne akcesoria

rondel, patelnia, naczynie żaroodporne

Etapy przyrządzania

1
Sprawionego kurczaka włożyć do rondla, zalać osoloną wodą i podgotować 10 do 15 minut. Umyć rodzynki, wrzucić na patelnię na roztopiony tłuszcz, dodać posiekaną drobno cebulę, szczyptę soli i poddusić. Wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia. Nadziać tym farszem kurczaka, zaszyć. Włożyć kurczaka do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny od czasu do czasu polewajć tłuszczem lub wodą.

Jak podawać?

na talerzach Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher