|
||||||||||
Ciasto ze szpinakiemKrótki opis potrawyPysznePotrzebne składniki ciasto francuskie - 40 dag świeży szpinak - 80 dag cebula - 1 szt. czosnek - 1 masło - 2 łyżka(i) gałka muszkatałowa jajko do posmarowania ciasta - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Szpinak oczyszczamy z ogonków, myjemy, osączamy i grubo kroimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym w rondlu maśle. Dodajemy szpinak i smażymy ok. 7 min, mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części, odpowiadające wielkością formie do pieczenia. Spód formy smarujemy masłem i układamy na nim 2 warstwy ciasta, zaginając jego boki do góry. Wykładamy na ciasto szpinak i przykrywamy go dwiema pozostałymi warstwami ciasta, zlepiając je z dolnymi warstwami, tak aby szpinak znalazł się wewnątrz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy, dzielimy ją na prostokąty i od razu podajemy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|