|
||||||||||
Torcik pomarańczowyKrótki opis potrawyBardzo aromatyczny deser x)Potrzebne składniki ciasteczka amarettini - 10 szt. żółtko - 1 szt. cukier - 4 łyżka(i) skórka otarta z pomarańczy - 2 łyżeczka(i) białko - 1 szt. zmielone migdały - 4 dag miękkie masło - 1 łyżka(i) sok pomarańczowy - 3 łyżka(i) likier migdałowy - 2 łyżka(i) kremówka - 12 dag cukier waniliowy - 1 op. Etapy przyrządzania1
Ciasteczka drobno pokruszyć. Żółtko utrzeć z 1 łyżką cukru, szczyptą soli i łyżeczką skórki z pomarańczy na kremową masę. Stopniowo dodawać mąkę, migdały, pokruszone ciasteczka i masło, dokładnie wymieszać. Niewielką formę do babki natłuścić i wysypać tartą bułką. Napełnić ciastem, piec 25min w temp. 190'C.
Resztę skórki pomarańczowej wymieszać z sokiem i likierem, dodać 1,5 łyżki cukru. Gotować aż powstanie syrop. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym.
Ostudzoną babkę przekroić na 3 krązki. Spód skropić przygotowanym syropem i posmarować 1/3 ubitej śmietany, przykryć drugim krązkiem, posmarować śmietaną. Przykryć trzecim krązkiem, wierzch i boki tortu posmarować resztą śmietany. Przybrać ozdobami czekoladowymi i kandyzowanymi owocami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|