|
||||||||||
Kaczka pieczonaKrótki opis potrawysmaqcznaPotrzebne składniki 2 lyzkami cukru 2 lyzki marmolady pomaranczowej 2 lyzkami sproszkowanego imbiru Etapy przyrządzania1
Kaczkę myjemy, suszymy, smarujemy sola i pieprzem.
2 łyżki marmolady pomarańczowej mieszamy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami sproszkowanego imbiru. Tym smarujemy kaczkę w środku i na zewnątrz.
Układamy w brytwance z pokrywka. Smarujemy pierś obficie mieszanka miodowa.
Przykrywamy i pieczemy w bardzo gorącym piekarniku, jak na chleb, przez 30 min. Zmniejszamy temperaturę do średniej, 180C, piec następne 30 min. Smarujemy reszta mieszanki miodowej, polewamy sosem z pieczenia i sprawdzamy w miejscu, gdzie udo przylega do boku kaczki, Jeżeli nie ma tam żadnego krwistego soku, to gotowa. Jeżeli jest, piec dalej, aż nie będzie.
Możemy kaczkę nadziewać ryżem wymieszanym z jabłkami, majerankiem, rodzynkami, a na wierzchu kaczki kładziemy plasterki pomarańczy podczas ostatnich 30 minut pieczenia.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|