Kaczka pieczona

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smaqczna

Potrzebne składniki

• 2 lyzkami cukru
• 2 lyzki marmolady pomaranczowej
• 2 lyzkami sproszkowanego imbiru

Etapy przyrządzania

1
Kaczkę myjemy, suszymy, smarujemy sola i pieprzem. 2 łyżki marmolady pomarańczowej mieszamy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami sproszkowanego imbiru. Tym smarujemy kaczkę w środku i na zewnątrz. Układamy w brytwance z pokrywka. Smarujemy pierś obficie mieszanka miodowa. Przykrywamy i pieczemy w bardzo gorącym piekarniku, jak na chleb, przez 30 min. Zmniejszamy temperaturę do średniej, 180C, piec następne 30 min. Smarujemy reszta mieszanki miodowej, polewamy sosem z pieczenia i sprawdzamy w miejscu, gdzie udo przylega do boku kaczki, Jeżeli nie ma tam żadnego krwistego soku, to gotowa. Jeżeli jest, piec dalej, aż nie będzie. Możemy kaczkę nadziewać ryżem wymieszanym z jabłkami, majerankiem, rodzynkami, a na wierzchu kaczki kładziemy plasterki pomarańczy podczas ostatnich 30 minut pieczenia. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher