|
||||||||||
ZebraKrótki opis potrawySuper ciasto. Jest pyszne i bardzo łatwe nawet dla początkujących.Potrzebne składniki biała oranżada - 1 szkl. oliwa - 1 szkl. mąka - 3+2 łyżki szkl. cukier - 1 szkl. jajka - 5 szt. kakao - 2 łyżka(i) proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) cukier waniliowy - 1 op. Etapy przyrządzania1
Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogel mogel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany. Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.Piec około 1 godziny w temperaturze 160 stopni C przez 15 min, a następnie 180 st. Pod koniec planowanego czasu ciasto sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy można odstawić do wystudzenia.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|