Babka Drożdżowa Parzona

Aktualna ocena: 0
dodany przez: kapselek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
75 minut
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Kaloryczność:
450 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pychotka. :D

Potrzebne składniki

• mąka pszenna - 50 dag
• mleko - pół szkl.
• drożdże - 7 dag
• żółtka - 10 szt.
• cukier puder - 15 dag
• masło - 15 dag
• rum - 1 mały kieliszek
• kandyzowane owoce - 20 dag
• lukier - 2 op.
• tłuszcz do foremki

Etapy przyrządzania

1
Przygotuj zaczyn: 25 dag mąki pszennej wsyp do miski, następnie sparz ją wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzyj, aby nie było grudek. Przykryj i wystudź. Wówczas dodaj drożdże, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł.
2
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Utarte żółtka porcjami dodawaj do zaczynu razem z pozostałą mąką. Dokładnie wyrób. Dolej stopione i wystudzone masło oraz rum. Ponownie wyrób. Na koniec do ciasta dołóż posiekane owoce.
3
Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto prawie całkowicie wypełni formę, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Piecz przez 50-60 min.
4
Upieczoną i przestudzona babkę polej grubą warstwą lukru.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: kapselek
kapselek
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (8)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher