Czekolada po irlandzku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
• Napoje
Czas przygotowania:
20 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Koszt:
15 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

coś pysznego

Potrzebne składniki

• gorzka czekolada - 20 dag
• mleko - 1 l
• cukier - 3 łyżka(i)
• laska wanilii
• irlandzka whiskey - 100 ml
• miód - 2 łyżka(i)
• śmietana kremówka - 15 dag
• wiórki czekolady

Etapy przyrządzania

1
Czekoladę siekamy. Podgrzewamy 200 ml.mleka, wkładamy czekoladę i podgrzewamy mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści w mleku. Rdzeń i laskę wanilii gotujemy w pozostałym mleku. Laskę usuwamy. Do mleka wlewamy czekoladę, dodajemy cukier, mieszamy. Dokładamy miód i whiskey. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Gorącą czekoladę rozlewamy do czterech nagrzanych szklaneczek. Przykrywam warstwą bitej śmietany. Dekorujemy wiórkami czekolady. Smacznego!

Jak podawać?

natychmiast po przyrządzeniu Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher