|
||||||||||
Piernik z seremKrótki opis potrawyPiernik z seremPotrzebne składniki CIASTO: szklanki mąka pszenna - 2 i 1/2 szkl. cukier - 1 i 1/2 szkl. mleko - 1 szkl. olej - 1/2 szkl. dżem śliwkowy - 300 g jajka - 4 szt. cukier waniliowy - 1 op. kakao - 3 łyżka(i) soda oczyszczona - 1 łyżka(i) proszek do pieczenia - 1 łyżka(i) MASA SEROWA: biały ser - 500 g cukier puder - 1/2 szkl. margaryna - 125 g jajka - 4 szt. mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i) POLEWA: śmietana - 5 łyżka(i) cukier - 5 łyżka(i) kakao - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem. Dodać resztę składników i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
2
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, mąkę i roztopioną, przestudzoną margarynę, wymieszać.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać.
3
Polewa:
Śmietanę zagotować z cukrem, dodać kakao, wymieszać
4
Piernik z serem:
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 37x21 cm.
Na wierzchu rozłożyć ser. Piec ok 60 minut w temp. 180 C.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|