|
||||||||||
Rostbef z cebulką na słodko-kwaśnoKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki rostbef - 1 kg cebula - 50 dag cukier - 20 dag ocet - 1/2 szkl. rozmaryn - 1 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
1. Rostbef umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem. Ułożyć na blasze nasmarowanej olejem, wsunąć do wcześniej nagrzanego piekamka. Piec 40 minut w temperaturze 200°C.
2. Cebulki obrać. Cukier wsypać na patelnię, postawić na małym ogniu. Podgrzewać, stale mieszając, aż zrumieni się na złoty kolor. Karmel rozprowadzić octem winnym i 1/2 szklanki wody, zagotować. Włożyć cebulki, listek laurowy oraz igiełki rozmarynu, gotować na małym ogniu jeszcze 15-20 minut.
3. Rostbef wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową, odłożyć na 5-10 minut. Folię usunąć, mięso pokroić w grube plastry. Przełożyć z cebulką na podgrzany półmisek, udekorować na-tką. Podawać z bagietką.
Rostbef będzie jeszcze bardziej kruchy i delikatny, jeśli przed przygotowaniem posmarujemy go olejem, zawiniemy w folię aluminiową i włożymy co najmniej na jeden dzień do lodówki.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|