|
||||||||||
Sałata z serem pleśniowymKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki sałata - 1 1/2 szt. ser pleśniowy - 20 dag mandarynka - 5 szt. smietana - 100 ml olej słonecznikowy - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Sałatę oczyścić z zewnętrznych nadpsutych liści. Pozostałe listki opłukać, dokładnie osuszyć. Większe listki rozerwać na kawałki, mniejsze zostawić w całości. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Mandarynki dokładnie umyć gorącą wodą, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i starannie oczyścić z białych włókien. Delikatnie zdjąć białe błonki. Cytrynę umyć gorącą wodą, przekroić na pół i wycisnąć sok. Śmietanę wymieszać z łyżką soku z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu cayenne. Pokrojony ser oraz cząstki mandarynek włożyć do miski, polać sosem śmietanowym, delikatnie wymieszać. Liście sałaty ułożyć na półmisku, skropić olejem wymieszanym z resztą soku z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Na sałacie ułożyć ser pleśniowy z mandarynkami i sosem.
Smak sałatki wzbogacisz, dodając garść rodzynków i posypując nasionami słonecznika (można je wcześniej uprażyć). Sałatkę możesz przygotować z łagodniejszego w smaku żóttego sera, a także z fety. Jeden z gatunków sałaty możesz zastąpić kapustą pekińską. Jeśli dodasz pomarańcze zamiast mandarynek, pokrój je na małe kawałki.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|