|
||||||||||
sos z ziołamiKrótki opis potrawysos z ziołamiPotrzebne składniki kosteczka rosołowa • 2 zielone niezbyt duże ogórki • pęczek listków mniszka pęczek listków pierwiosnka lekarskiego (niekoniecznie) • pęczek cebulki dymki wraz ze szczypio 3 łyżki mąki • 4 - 6 łyżek gęstej śmietany • sól, pieprz • łyżeczka przyprawy curr pół łyżeczki skórki startej z cytryny Etapy przyrządzania1
1. Z kostki przygotowujemy bulion z 3 szklanek wody. Często przygotowuję też ten sosik na bazie niewielkiej ilości tłuszczyku, który pozostał mi po pieczeniu kurczaka. 2. Listki mniszka, pierwiosnka, cebulkę dymkę dokładnie płuczemy, osączamy i drobno kroimy. Ogórki po umyciu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Do wrzącego bulionu wrzucamy ogórki i zieleninę oraz skórkę otartą z cytryny, gotujemy kilka minut. 4. Mąkę dokładnie mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, podbijamy nią sos i zagotowujemy (możemy z mąki i 3 łyżek masła lub oleju przyrządzić zasmażkę i nią zagęścić sos). Odstawiamy garnek z palnika. Zabielamy sosik śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|