sos z ziołami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Sosy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

sos z ziołami

Potrzebne składniki

• kosteczka rosołowa • 2 zielone niezbyt duże ogórki • pęczek listków mniszka
• pęczek listków pierwiosnka lekarskiego (niekoniecznie) • pęczek cebulki dymki wraz ze szczypio
• 3 łyżki mąki • 4 - 6 łyżek gęstej śmietany • sól, pieprz • łyżeczka przyprawy curr
• pół łyżeczki skórki startej z cytryny

Etapy przyrządzania

1
1. Z kostki przygotowujemy bulion z 3 szklanek wody. Często przygotowuję też ten sosik na bazie niewielkiej ilości tłuszczyku, który pozostał mi po pieczeniu kurczaka. 2. Listki mniszka, pierwiosnka, cebulkę dymkę dokładnie płuczemy, osączamy i drobno kroimy. Ogórki po umyciu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Do wrzącego bulionu wrzucamy ogórki i zieleninę oraz skórkę otartą z cytryny, gotujemy kilka minut. 4. Mąkę dokładnie mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, podbijamy nią sos i zagotowujemy (możemy z mąki i 3 łyżek masła lub oleju przyrządzić zasmażkę i nią zagęścić sos). Odstawiamy garnek z palnika. Zabielamy sosik śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher