|
||||||||||
Comber SarniKrótki opis potrawyCzyli po prostu ciasto czekoladowe z orzechami :)Potrzebne składniki masło - 1/4 kg jajka - 6 szt. cukier puder - 1 szkl. czekolada w proszku - 1/2 szkl. mąka ziemniaczana - 5 łyżeczka(i) mąka pszenna - 1 szkl. proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i) orzechy włoskie - 1/2 szkl. migdały - 1/2 szkl. LUKIER: cukier puder - 1/2 szkl. kakao - 5 łyżeczka(i) koniak - 1 łyżka(i) olejek rumowy - 1 kropla woda - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Masło z cukrem dobrze ucierać, dodając stopniowo zółtka, aż do uzyskania puszystej masy. Ubić białka na sztywną pianę. Do przesianej mąki pszennej dodać czekoladę w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz orzechy i migdały drobno posiekane. Masę połączyć delikatnie z pianą dodając mąkę z dodatkami. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temp. ok. 140-160'C przez ok 40-50min. Ochłodzić w formie 10-15min, posmarować lukrem.
Lukier: cukier puder z dodatkami zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|