|
||||||||||
knedle ze śliwkami w zaparzanym cieścieKrótki opis potrawyknedle ze śliwkami w zaparzanym cieściePotrzebne składniki ciasto: 1/2 l mleka, 40 dag mąki, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 50 dag śliwek, cukier omasta: 3 łyżki masła, cukier, cynamon Etapy przyrządzania1
1. Mleko zagotowujemy, dosypujemy 3/4 całości maki i szybko mieszamy tak aby nie było zbyt dużych grudek. Wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i gdy stygnie kroimy śliwki na połówki i usuwamy pestki.
2. Z kawałków ciasta formujemy placuszki, które nadziewamy połówką śliwki z cukrem, zalepiamy i formujemy w kule.
3. Gotowe knedle gotujemy w dużej ilości osolonej wody około 10-15 min do wypłynięcia i jeszcze parę gdy już bedą unosić się na powierzchni. Podajemy polane z roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|