knedle ze śliwkami w zaparzanym cieście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wegetariańskie
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

knedle ze śliwkami w zaparzanym cieście

Potrzebne składniki

• ciasto: 1/2 l mleka, 40 dag mąki, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli
• nadzienie: 50 dag śliwek, cukier
• omasta: 3 łyżki masła, cukier, cynamon

Etapy przyrządzania

1
1. Mleko zagotowujemy, dosypujemy 3/4 całości maki i szybko mieszamy tak aby nie było zbyt dużych grudek. Wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i gdy stygnie kroimy śliwki na połówki i usuwamy pestki. 2. Z kawałków ciasta formujemy placuszki, które nadziewamy połówką śliwki z cukrem, zalepiamy i formujemy w kule. 3. Gotowe knedle gotujemy w dużej ilości osolonej wody około 10-15 min do wypłynięcia i jeszcze parę gdy już bedą unosić się na powierzchni. Podajemy polane z roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher