|
||||||||||
Zupa cebulowaKrótki opis potrawyZupa cebulowaPotrzebne składniki 1 l bulionu 4 duże cebule 2 ząbki czosnku 80 g pokrojonego w cienkie plasterki ementalera 200 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 bouquet garni 2 łyżki maki sól, pieprz bułka na grzanki Etapy przyrządzania1
* bułka na grzanki
Czosnek obrać i zmiażdzyć. Cebule obrać i drobno posiekać, nastepnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy. Oproszyc mąką i smażyć dalej, póki również i maka sie nie zazłoci. Dodać wino i odparować na wolnym ogniu przez 5 min. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować 1 godz na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunąć. Bułkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę przelać do 4 kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiekać w nagrzanym do temp. 200C piekarniku, aż do stopienia się sera.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|