|
||||||||||
Tarta z pomarańczamiKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki ciasto francuskie - 30 dag pomarańcza - 40 dag jajko - 2 szt. cukier - 8 łyżka(i) migdały - 10 dag miód - 4 łyżka(i) żółtko - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Ciasto rozmroź w temp. pokojowej. Rozwałkuj i umieść w natłuszczonej formie do tart. Zetnij wystające brzegi. Ciasto nakłuj widelcem. Wierzch ciasta przykryj pergaminem, obciąż suszonym grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. na 8 minut. Wyjmij, usuń papier i groch. Pomarańcze sparz, pokrój w plastry. Włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i na wolnym ogniu gotuj około 15 min, aż woda wyparuje. Jajka utrzyj z cukrem, posmaruj wierzch ostudzonego ciasta. Posyp 2/3 migdałów. Przykryj plasterkami pomarańczy. Polej miodem. Brzeg ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Piecz 20 min w temp. 170 st. Posyp resztą migdałów.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|