Tort Stefania

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• czekolada - 50 dag
• masło - 1/2 kostka(i)

Etapy przyrządzania

1
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dosypywać stopniowo przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały i wszystko utrzeć na pulchną masę. Dna dwóch tortownic jednakowej wielkości dokładnie posmarować masłem, nałożyć na nie po trochu masy, rozsmarować ją i wyrównać nożem. Wstawić krążki do piekarnika i upiec na złoty kolor w temperaturze 160°C. Następnie, pomagając sobie szerokim nożem, przełożyć je na stolnicę. Ostudzone dna tortownic znów posmarować i powtórzyć wszystkie czynności aż do wyczerpania się ciasta (z tej ilości ciasta wychodzi 6-8 krążków). Mleko, 3 żółtka, mąkę i cukier kryształ zmiksować, po czym mieszając, ugotować z tej zawiesiny gęsty budyń i wystudzić go. Masło starannie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Nadal ucierając, porcjami dodawać zimny budyń, a potem kakao, kawę i spirytus. Krem powinien wyjść gładki i błyszczący. Przełożyć blaty ciasta kremem (wierzchu nie smarować). Masło i czekoladę włożyć do rondelka, postawić na malutkim ogniu i mieszać, aż się rozpuszczą. Lekko wystudzoną polewą polać wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną i miękkimi owocami.

Jak podawać?

6 szt jajek 2 szklanki mąki pszennej -- niepełne 1 1/2 szklanki cukru 10 szt migdałów 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło -- do posmarowania tortownicy -- Krem: 1 szklanka mleka 4 szt żółtek 3 łyżki mąki pszennej -- płaskie 3 łyżki cukru 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek spirytusu

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher