|
||||||||||
Wieniec drożdżowy z masą makowąKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki masa makowa - 1 puszka(i)Etapy przyrządzania1
Wsypać do duiej miski trzecią część przesianej mąki, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, wlać do miski z mąką, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, by rozczyn ruszył. Całe jaja ubić (najleniej na parze) z pozostałym j-krem. Do wyrośniętego rozczy-nu wsypać resztę mąki, wlać letnie masło i masę jajeczną. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, rozwałkować je na prostokątny placek (dłuższy brzeg powinien mieć tyle centymetrów co obwód tortownicy lub dna formy do baby z kominkiem). Rozsmarować na nim masę makową Prospona, zostawiając wokół nieduży margines. Ściśle zrolować, ułożyć w natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy lub formie do baby z kominkiem, tak by po złączeniu brzegów powstał wieniec. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóco-nym białkiem, piec godzinę w 180°C. Gdy wystygnie, posypać cukrem pudrem i ozdobić wiórkami.
Jak podawać?-- Ciasto: 50 dag mąki 2 szt jajek 1 szt białka 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 7 dag masła -- stopione 15 dag cukru -- Do dekoracji: cukier puder wiórki czekoladoweUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|