|
||||||||||
Ciasto drożdżoweKrótki opis potrawyCiasto drożdżowePotrzebne składniki 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 8 dag drożdży, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2/3 szklanki oleju sojowego Etapy przyrządzania1
Mąkę pszenną i kukurydzianą wsypać do garnka, dokładnie wymieszać. Drożdże wymieszać z łyżką cukru i dwiema łyżkami mleka, pozostawić do wyrośnięcia /ok. 20 min/. Jajka roztrzepać z cukrem.
Do mąki dodawać kolejno: wyrośnięte drożdże, jajka, mleko i olej. Wymieszać na gładką masę, wylać do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pozostawić do wyrośnięcia /ok. 1 godz./, po czym wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok. 25 minut.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|