|
||||||||||
Mięsne pierożkiKrótki opis potrawypysznePotrzebne składniki mąka - 40 dag ugotowane mięso drobiowe - 40 dag bułka tarta - 10 dag jajo - 1 szt. cebula - 25 dag tłuszcz - 2 łyżka(i) śmietana koncentrat pomiodorowy - 4 łyżka(i) czosnek - 2 cebula - 20 dag posiekana zielona pietruszka - 4 łyżka(i) sól - szczypta(y) pieprz - szczypta(y) cukier tymianek starty żółty ser - 5 dag Etapy przyrządzania1
Ugotowane mięso zmielić. Cebulę posiekać, posolić, przyrumienić na 2 łyżkach tłuszczu. Połączyć cebulę z mięsem, dodać jajko, bułkę tartą i 2-3 łyżki śmietany, przyprawić solą i pierzem. Z przesianej mąki i wrzącej wody zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Cienko rozwałkować. Układać rzędem niewielkie kulki mięsa, przykryć ciastem, przycisnąć dookoła każdej porcji mięsa, a następnie wykrawać pierożki foremką, szklanką lub radełkiem, zlepić brzegi. Pierożki gotować w osolonej wodzie i wyłożyć na półmisek. Polać sosem pomidorowym. Sos: cebulę obrać, drobno pokroić, podgrzewać mieszając na suchej patelni. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz i drobno posiekany czosnek i pietruszkę. Wymieszać, dodając jednocześnie około 3/4 szklanki gorącej wody lub wywaru z warzyw i tymianek. Gotować kilka minut, wymieszać z koncentratem i 1/3 sera, przyprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Pierogi polać sosem i posypać pozostałym serem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|