|
||||||||||
Sos maderowyKrótki opis potrawyPodawac do smażonej polędwicy i rostbefu.Potrzebne składniki 1 1/2 szkl. bulionu miesnego 10 dag pieczarek 2 łyżki oliwy cebula łyzka masła 1 1/2 łyzki mąki pół szklanki madery lub wiśniówki łyżka kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki tymianek karmel sól pieprz Etapy przyrządzania1
Pieczarki pokroic w paseczki. Cebulę obrać, posiekać razem z pieczarkami usmażyc na oliwie. Masło rozpuścić w rądlu, wsypac makę i lekko ją zrumienić, rozprowadzić zimnym bulionem, zagotować, dodac pieczarki z cebulą, maderę lub wiśniówkę i kapary, gotować jeszcze ok. 5 min. Pod koniec wsypać natkę pietruszki. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, zaprawic karmelem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|