Ciasto drożdżowe z morelami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ciasto

Potrzebne składniki

• mąka - 40 dag
• mleko - 1/2 szkl.
• drożdże - 3 dag
• jajka - 2 szt.
• cukier - 2 łyżka(i)
• sól - szczypta(y)
• masło - 5 dag
• morele - 1 kg

Etapy przyrządzania

1
Drożdże wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i letnim mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce na 5 min
2
Masło stopić, ostudzić
3
Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą solą
4
Mąkę przesiać, dodać żółtka wraz z rozczynem, dokładnie wymieszać, wlać masło, wyrobić ciasto, dodać pianę, wymieszać, ciasto odstawić na 20 min
5
Morele opłukać, podzielić na pół, oczyścić z pestek. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzchu ułożyć owoce, piec ok 30-40 min w temp 180
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher