|
||||||||||
Ciasto z kaszyKrótki opis potrawyCiasto z kaszyPotrzebne składniki 1 szklanka kaszy krakowskiej, 2 szklanki mleka, 1/5 laski wanilii, 3 jajka 5 płaskich łyżek cukru, 2 łyżki rodzynków. Etapy przyrządzania1
Mleko zagotować z posiekaną wanilią. Wrzącym mlekiem zalać kaszę krakowską, wymieszać, ugotować do miękkości. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać do przestudzonej kaszy. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo resztę cukru, delikatnie wymieszać z ciastem.
Dodać rodzynki. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 min.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|