|
||||||||||
Kora orzechowaKrótki opis potrawyWspaniałe ciasto na różne okazje. Odpowiednie zarówno na komunię, święta jak i imieniny. Orzechowy smak w połączeniu z owocowymi delicjami.Potrzebne składniki Białka - 8 szt. Cukier - 20 dkg Żółtka - 3 szt. Orzechy włoskie - 20 dkg Wiórki kokosowe - 10 dkg Rodzynki - 10 dkg Mąka pszenna - 1 łyżka(i) Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) Brzoskwinie - 1 puszka(i) Masło - 1 i 1/2 kostka(i) Delicje (pomarańczowe lub brzoskwiniowe - 1 op. Galaretka brzoskwiniowa Przydatne akcesoriamikser, 2 jednakowej wielkości blachyEtapy przyrządzania1
Białka ubić z cukrem na gęstą masę.Stopniowo dodawać żółtka i stale ubijać. 10 dag orzechów drobno posiekkac, a druga połowę zemleć i wszystko wrzucić do masy. Wsypac kokos, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto rozlać na 2 blachy i piec 30-40 minut w 180 st.
2
Brzoskwienie odcedzić. Sok zagotować z 3 łyżkami cukru. 2 budynie śmietankowe rozpuścić w 3/4 szklanki wody, do miksturki dodać 1 łyżkę mąki pszennej + 5 żółtek. Wszystko wymieszać i wlać do gotującego się soku zbrzoskwiń. Odstawić do schłodzenia.
Utrzeć masło i dodawać budyń. Masa ma być gładka i puszysta.
3
Układanie warstw:
Na placek bakaliowy dac połowę kremu, na to ciastka Delicje (pomarańczowe, brzoskwiniowe) nasączone kawą. Wyłożyć pozostałą część masy i przykryć drugim plackiem. Ułożyć brzoskwinie i zalać galaretką brzoskwiniową.
UwagiOryginale Delicje możemy zastapic tańszymi wersjami;) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|