|
||||||||||
Rolada z jabłkamiKrótki opis potrawyRolada z jabłkamiPotrzebne składniki 4 jajka, 5 płaskich łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 75 dag jabłek. Etapy przyrządzania1
Jabłka umyć, obrać, poszatkować. Włożyć do garnka, podlać łyżką wody, rozgotować z łyżką cukru. Pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Następnie stale ubijając dodać żółtka i mąkę. Ciasto wylać na płaską blachę wysmarowaną masłem, upiec.
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon razem ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia. Rozwinąć, posmarować masą jabłkową, ponownie zwinąć w rulon, przycisnąć deseczką. Podawać roladę pokrajaną w skośne plastry.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|