|
||||||||||
SernikKrótki opis potrawySernikPotrzebne składniki 50 dag tłustego białego sera małe ugotowane ziemniaki, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, 5 dag masła, 1/4 laski wanilii, 2 łyżki rodzynków. Etapy przyrządzania1
Ser przepuścić przez maszynkę razem z ziemniakami. Do masy ucierając dodawać kolejno: 1 żółtko, 1 łyżkę cukru, 1 żółtko, 1 łyżkę cukru. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo resztę cukru. Pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać posiekaną wanilię i rodzynki, a na koniec - rozpuszczone masło.
Ciasto wyłożyć do płaskiej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 min. Po upieczeniu pozostawić w otwartym zgaszonym piekarniku przez 5 minut.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|