Malinowa pianka

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Malinowa pianka

Potrzebne składniki

• 2 szklanki pełnego mleka, 4 łyżki kaszy manny,
• 2 opakowania cukru waniliowego, 1/2 szklanki gęstego, aromatycznego soku z malin
• 2 łyżeczki mielonej żelatyny, 2 białka,
• , 2 łyżki cukru pudru, sok do polania pianki, świeże owoce, świeże listki melisy

Etapy przyrządzania

1
Zimne mleko mieszamy z cukrem waniliowym, sypiemy kaszę mannę, zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień, gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wychłodzenia. W łyżce zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozpuszczamy nad parą, łączymy, dokładnie mieszając, z sokiem. Białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo gęstą pianę. Zimną kaszkę ubijamy mikserem, dodajemy sok, a gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy ubitą z białek pianę, całość mieszamy (drewnianą łyżką!). Rozkładamy w pucharkach, wstawiamy do lodówki. Piankę podajemy dobrze wychłodzoną, polaną sokiem, przybraną listkiem świeżej melisy lub świeżymi malinami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher