|
||||||||||
Mrożony deser czekoladowyKrótki opis potrawyMrożony deser czekoladowyPotrzebne składniki 15 dag biszkoptów, 8 dag czekolady, 8 dag cukru, 1 jajo i pół białka, 1 łyżka rumu, łyżeczka masła. Etapy przyrządzania1
Czekoladę zetrzeć na tarce. Zalać w garnuszku łyżką wody i mieszając drewnianą łyżką stopić stawiając na parze. W osobnym garnuszku, rozpuścić na małym ogniu 1 1/2 łyżeczki cukru z łyżką rumu i potową szklanki wody. W misce utrzeć żółtko z resztą cukru. Następnie wlewać do niego cienką strużką rozpuszczoną czekoladę, stale mieszając. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Formę do pieczenia szarlotki lekko wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami, polać je syropem z rumem, a następnie włożyć część kremu. Na krem położyć nasączone syropem biszkopty, potem znów krem, a na wierzch biszkopty.
Przykryć formą i wstawić lodówki na co najmniej 12 godz. Podając wyłożyć na płaski talerz lub podstawkę do tortu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|