|
||||||||||
Zapiekanka z jabłek i twarożkuKrótki opis potrawyZapiekanka z jabłek i twarożkuPotrzebne składniki 30 dag obranych i poszatkowanych jabłek 30 dag twarożku (mocno odciśniętego), 2 jaja, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kaszy manny, sok i skórka z połowy cytryny pól łyżeczki proszku do pieczenia, ewentualnie trochę posiekanych migdałów Etapy przyrządzania1
Jabłka skropić sokiem z cytryny i zasypać łyżką cukru.
Twaróg przetrzeć przez sitko, utrzeć z dwoma żółtkami, dodając resztę cukru, kaszę mannę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały i trochę otartej skórki z cytryny. Masę twarogową połączyć z jabłkami i ubitą na sztywno pianą z białek.
Włożyć do formy ogniotrwałej, położyć na wierzchu, kilka kawałeczków masła i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać w średniej temperaturze ok. 1 godz. Do zapiekanki podać podgrzany sok owocowy lub syrop malinowy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|