Kurczak smażony w cieście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kurczak smażony w cieście

Potrzebne składniki

• 2 kurczaki o wadze 75 dag każdy, 2 łyżeczki soli
• /4 łyżeczki pieprzu, 1 i 1/2 szklanki mąki,
• l i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1/2 łyżeczki soli, 1jajo,
• 1/2 szklanki wody, tłuszcz do głębokiego smażenia
• 1 szklanka borówek lub żurawiny do mięsa
• 1/2 szklanki przecieru z jabłek

Etapy przyrządzania

1
Kurczaki podzielić na porcje, posypać dwoma łyżeczkami soli, pieprzem i 3 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Jajo roztrzepać z wodą. Mieszając mąkę wlać wodę z jajkiem, ubić do połączenia na gładkie ciasto. Porcje kurczaka zanurzyć w cieście, kłaść po 2-3 kawałki na rozgrzany głęboki tłuszcz, smażyć na złoty kolor, przełożyć do brytfanny, smażyć dalsze porcje. Wstawić pod przykryciem do piekarnika o temperaturze 180°C, piec 30 minut. Zdjąć pokrywę na 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Borówki lub żurawiny wymieszać z przecierem, zagrzać. Kurczę podawać z gorącymi borówkami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher