|
||||||||||
Kurczak smażony w cieścieKrótki opis potrawyKurczak smażony w cieściePotrzebne składniki 2 kurczaki o wadze 75 dag każdy, 2 łyżeczki soli /4 łyżeczki pieprzu, 1 i 1/2 szklanki mąki, l i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1jajo, 1/2 szklanki wody, tłuszcz do głębokiego smażenia 1 szklanka borówek lub żurawiny do mięsa 1/2 szklanki przecieru z jabłek Etapy przyrządzania1
Kurczaki podzielić na porcje, posypać dwoma łyżeczkami soli, pieprzem i 3 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Jajo roztrzepać z wodą. Mieszając mąkę wlać wodę z jajkiem, ubić do połączenia na gładkie ciasto. Porcje kurczaka zanurzyć w cieście, kłaść po 2-3 kawałki na rozgrzany głęboki tłuszcz, smażyć na złoty kolor, przełożyć do brytfanny, smażyć dalsze porcje.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika o temperaturze 180°C, piec 30 minut. Zdjąć pokrywę na 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Borówki lub żurawiny wymieszać z przecierem, zagrzać. Kurczę podawać z gorącymi borówkami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|