|
||||||||||
Kurczaki po chłopskuKrótki opis potrawyKurczaki po chłopskuPotrzebne składniki 2 kurczęta, 5 dag masła, 10 dag ketchupu, 15-20 dag fasoli perłowej 5 dag orzechów włoskich bez łupin, sól, pieprz, majeranek do smaku. Etapy przyrządzania1
Oczyszczone kurczęta myjemy, odcinamy szyje i skrzydła, przekrajamy wzdłuż na połówki, nacieramy przyprawami i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Potem polewamy masłem, zrumieniamy z obu stron, skrapiamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy i pozostawiamy na godzinę. Potem gotujemy w tej samej wodzie i odcedzamy.
Orzechy sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, zcieramy. Miękkie kurczęta wyjmujemy, usuwamy częściowo kości, układamy w naczyniu przesypując fasolą i orzechami oraz przyprawami, skrapiamy jednocześnie ketchupem, zapiekamy w silnie nagrzanym piekarniku. Podajemy w naczyniu w którym się zapiekały.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|