|
||||||||||
Kurczak z nadzieniem orzechowymKrótki opis potrawyKurczak z nadzieniem orzechowymPotrzebne składniki 1 kurczak (1,5 kg), sól, sok z polowy cytryny 1 łyżeczka mielonego jałowca i gałki muszkatołowej; na farsz: 2 jajka, 15 dag masła (ewentualnie roślinnego) 5 dag zmielonych orzechów, 2 czubate łyżki tartej bułki, trochę startej gałki muszkatołowej sól, 10 dag masła do pieczenia, 1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego Etapy przyrządzania1
Sprawionego kurczaka wypłukać (mrożonego całkowicie rozmrozić), odciąć u samej nasady szyjkę, pozostawiając skórę, posolić, skropić sokiem z cytryny, natrzeć jałowcem z gałką i odstawić. Zapalić piekarnik, nagrzewając do 220°C, czyli trochę więcej niż średnio. Przyrządzić farsz: w makutrze ucierać masło, dodając po jednym żółtku (białka składać na miskę) i jeśli mamy posiekaną wątróbkę. Następnie ubić sztywną pianę z białek, dodać ją razem z tartą bułką i orzechami do masy, posolić i przyprawić do smaku startą gałką. Dokładnie, ale lekko wymieszać. Nałożyć nadzienie do środka tuszki kurczaka, zaszyć, nóżki związać.
Ułożyć w brytfannie lub na blaszce, podkładając masło, posmarować z wierzchu oliwą, wstawić do piekarnika i piec nie otwierając drzwiczek przez 15 min. Następnie podlać trochę wody, polać mięso tłuszczem i piec dalsze 45 min. polewając co 10 min. wytworzonym sosem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|