Szaszłyki z kurczaka “na dziko”

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Szaszłyki z kurczaka “na dziko”

Potrzebne składniki

• Mięso z jednego niedużego kurczaka (ok. 50 dag czystego mięsa)
• 4 łyżki oliwy lub 3 łyżki smalcu,
• 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub szczypta suszonego, szczypta szałwii
• sól, pieprz, 24 cieniutkie paseczki wędzonego boczku
• tarty ser, zielona pietruszka.

Etapy przyrządzania

1
Obrane ze skóry i kości mięso dzielimy na 12 jednakowych porcji. Każdą solimy, obsypujemy pieprzem i zawijamy w założone na krzyż dwa paski boczku. W czasie przygotowywania szaszłyków rozgrzewamy mocno na patelni oliwę, wsypujemy przyprawy. Gdy zacznie wydzielać się aromat tymianku i szałwii, wkładamy szaszłyki wkłute po trzy na jeden szpikulec i smażymy ze wszystkich stron na dość silnym ogniu, aż boczek będzie rumiany i chrupiący (10-15 min.). Podajemy szaszłyki bardzo gorące, posypane serem i zieloną pietruszką. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher