|
||||||||||
Kurczak z czosnkiem i rozmarynemKrótki opis potrawyAromatyczny kurczak mocno czosnkowy.Potrzebne składniki średni kurczak - 1 szt. świeży rozmaryn - kilka gałązek sok z połówki cytryny masło - ok 1/2 kostka(i) rozmaryn suszony - 1 łyżka(i) czosnek - 2 główki olej - 3 łyżka(i) cebula - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Kurczaka dobrze umyć i osuszyć , natrzeć na zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny , solą ,suszonym rozmarynem i drobno posiekanym czosnkiem (3-4 ząbki).
Na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i połowę czosnku. za pomocą pędzelka posmarować kurczaka podsmażonymi warzywami.
Ułożyć w brytfannie i posypać wiórkami masła. Obok ułożyć pozostałe ząbki czosnku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny, często podlewając powstałym sosem.
Jak podawać?Po upieczeniu kurczaka przekładamy na półmisek, obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i upieczonym czosnkiem. Podajemy z ziemniakami i sałatą (np. coleslaw) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|