|
||||||||||
Rolada jabłkowaKrótki opis potrawy:)Potrzebne składniki 1 kg jabłek 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 ½ łyżeczki cynamonu 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 dag czekolady mlecznej 5 łyżek śmietany 30% wiórki kokosowe Etapy przyrządzania1
Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon i mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylewamy na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównujemy i wkładamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykrywamy ścierką i odwracamy - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia. Zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy i dodajemy do niej śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy roladę jabłkową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|