Makowa strucla

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Ania K.
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Wigilia
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo dobre

Potrzebne składniki

• mąka - 50 dag
• mleko - 150 ml
• drożdże - 4 dag
• cukier - 15 dag
• masło - 4 łyżka(i)
• jajko
• żółtka - 2 szt.
• lukier

Etapy przyrządzania

1
Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru przygotować rozczyn,wyrośnięty dodać do mąki razem z jajkiem,żółtkami utartymi z cukrem i rozpuszczonym masłem, wyrobić, odstawić.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek gr. 1/2 cm, jeśli przykleja się do stolnicy, można podsypać odrobiną mąki. Ciasto równomiernie posmarować masą makową, pozostawiając nie posmarowany brzeg o szer. 1,5-2 cm.zwinąć dość ścisło.Struclę przełożyć do formy keksowej, odstawić do wyrośnięcia, piec godzinę w 200 st. Celsjusza , przestudzić , polukrować, posypać rodzynkami i skórką.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher