|
||||||||||
Makowa struclaKrótki opis potrawyBardzo dobrePotrzebne składniki mąka - 50 dag mleko - 150 ml drożdże - 4 dag cukier - 15 dag masło - 4 łyżka(i) jajko żółtka - 2 szt. lukier Etapy przyrządzania1
Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru przygotować rozczyn,wyrośnięty dodać do mąki razem z jajkiem,żółtkami utartymi z cukrem i rozpuszczonym masłem, wyrobić, odstawić.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek gr. 1/2 cm, jeśli przykleja się do stolnicy, można podsypać odrobiną mąki. Ciasto równomiernie posmarować masą makową, pozostawiając nie posmarowany brzeg o szer. 1,5-2 cm.zwinąć dość ścisło.Struclę przełożyć do formy keksowej, odstawić do wyrośnięcia, piec godzinę w 200 st. Celsjusza , przestudzić , polukrować, posypać rodzynkami i skórką.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|