|
||||||||||
Ciasto z orzechamiKrótki opis potrawy;)Potrzebne składniki 10 dag masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 jajko 3 zółtka 20 dag masła 2 łyżki mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 30 dag orzechów włoskich Etapy przyrządzania1
Składniki na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.
Masło, mleko, cukier i miód zagotować. Następnie dodać posiekane orzechy włoskie i wszystko razem zmieszać. Masę wystudzić.
Ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm i ponakłuwać widelcem, aby nie popękało podczas pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę orzechową.
Formę z ciastem przykryć folią aluminiową, aby orzechy się nie przypaliły. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ciasto ma najlepsze walory smakowe po dwóch, trzech dniach.
Smacznego.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|