Karp na niebiesko

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Joozeph
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

jest to ryba na niebiesko

Potrzebne składniki

• karp - 1
• smietana kremowka - 1
• kostki masla - 0.5
• lyzki tartego chrzanu - 3
• ziarenek pieprzu i ziela angielskiego - 5
• sol - 10 g
• cukier - 10 g
• plaster cytryny - 1

Etapy przyrządzania

1
Karpia dokładnie umyć od środka. Na zewnątrz tylko krótko opłukać tak, aby nie uszkodzić skóry i śluzu. Do wnętrza ryby włożyć filiżankę (dnem do góry). Ocet zagotować, polać nim karpia (jego skóra zabarwi się wtedy na niebiesko). Cebulę pokroić w krążki. Do rondla wlać 2 l wody, osolić ją, dodać cebulę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotować. Karpia umieścić na drucianej podkładce lub sitku i włożyć do wywaru (ryba nie powinna dotykać dna rondla). Podgrzewać 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić. Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem. Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plasterkami cytryny. Masło stopić, przelać do sosjerki, serwować do ryby.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Joozeph
Joozeph
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (5)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher