|
||||||||||
Appeltarta (Appeltaart)Krótki opis potrawyFantazyjny szwedzki tort z jabłek i malin.Potrzebne składniki Masło - 1 kostka(i) Jajka - 4 szt. Mąka - 2 i 1/2 szkl. Cukier - 1 szkl. Rum - 2 łyżka(i) Masło - 10 Jabłka - 1/2 kg Cukier waniliowy - 1 op. Maliny mrożone - 20 Białka - 4 szt. Skórka z cytryny - 4 szczypta(y) Przydatne akcesoriaMikser, tortownica, papier do pieczenia, łyżki, rondel.Etapy przyrządzania1
Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i rum. Ubić wszystko na gładka masę. Ciasto dzielimy na połowę i pieczemy w tortownicy 2 osobne krążki ( 20 min w temp. 220 st)
2
Obieramy jabłka, czyścimy z pestek i kroimu na ćwiartki a te na kilka części. W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, zasypujemy połowa szklanki cukru i cukrem waniliowym. Prazyć ok 15 minut, nastepnie ostudzić.
3
Z białek ubic pianę, dodać skórkę z cytryny i pozostałą częsc cukru. Ubijać do momentu w którym cukier sie rozpuści.
4
W tortownicy ułożyć krążek ciasta, wyłożyć jabłka, na to maliny i drugi krążek ciasta.Na wierzch wylewamy pianę tak, aby na cieście powstały nieregularne kształty. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180 st.
UwagiCiasto po upieczeniu jest dość twarde, ale takie właśnie ma być. Z czasem nasączą go jabłka i maliny, więc nie ma się czym przejmować. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|