|
||||||||||
francuski przekladaniecKrótki opis potrawyfrancuski przekladaniecPotrzebne składniki ciasto francuskie - 250 g olej cukier puder - 3 łyżka(i) tarta bulka - 10 g mleko - 500 ml smietanka kremowa - 120 ml cukier waniliniowy - 1 op. zoltka - 4 szt. cukier - 125 g maka - 2 łyżka(i) wódka - 1 łyżka(i) olejek rumowy - 1 szt. Etapy przyrządzania1
ciasto walkujemy na grubosc 3mm. Ukladamy je na wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka blaszce. Wkladamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C
ZOltka ucieramy z cukrem i cukrem waniliniowym na puszysta biala mase, ddajemy make i mieszamy. Mleko zagotowujemy i wlewamy cienkim strumieniem do przygotowanej wczesniej masy, caly czas mieszajac. Calosc zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy smietanem ewentualnie alkohol oraz olejek i schladzamy w lodowce. Upieczone ciasto kroimy na 4 paski, z ktorych kazdy dzielimy na 3 rowne czesci. Platy ciasta przekladamy nadzieniem i w taki sposob otrzymujemy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy nadzienia, Ciastka dekorujemy pudrem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|