|
||||||||||
SOCZYSTE GOŁĄBKIKrótki opis potrawyPomysł na gołąbki trochę inaczejPotrzebne składniki Kapusta włoska (średnia) - 1 szt. Mięso mielone wieprzowo-wołowe lub z łopatki - 0,5 kg Śmietanka - 2 łyżka(i) oliwa - 2 łyżka(i) mąka - 1 łyżka(i) jaja - 2 szt. sól, pieprz ziołowy, majeranek, papryka słodka posiekany koperek - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Z kapusty wykroić głąb. Kapustę obgotować, zdejmując kolejno liście – potrzebne są 12 większych liści.
Pozostałą część kapusty gotować ok. 10 minut, żeby liście były miękkie. Ostudzić. Drobno posiekać za pomocą malaksera lub zmielić na maszynce do mięsa. Wycisnąć nadmiar soku. Kapustę wymieszać z mięsem, jajami, doprawić solą, pieprzem ziołowym, szczyptą gałki muszkatołowej i odrobiną majeranku.
Farsz wykładać kolejno na liściach kapusty i zwijać gołąbki.
Sos: mąkę sprażyć na patelni, ciągle mieszając, wlać śmietankę, ok. 800 ml zimnej wody, wymieszać, żeby nie było grudek, posolić, dodać łyżeczkę papryki.
Gołąbki wyłożyć do garnka lub naczynia do zapiekania, wlać sos, włożyć kilka listków laurowych, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać w temp. 180 st. przez 1 godzinę.
Przed podaniem posypać koperkiem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|