|
||||||||||
Risotto z prawdziwkamiKrótki opis potrawyDla tych co lubią mieszać w garach:) Pycha...Potrzebne składniki 400 g ryżu Arborio Prawdziwki (wg uznania) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku ok 100 g masła 1 litr bulionu drobiowego 2 kieliszki białego wina oliwa z oliwek sól, pieprz Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy wszystkie składniki.
2
Szklimy cebulę oraz czosnek na oliwie.
3
Często mieszamy żeby cebula nie zbrązowiała.
4
Dodajemy ryż. Istotą dobrego risotto jest częste mieszanie. Tą czynność wykonujemy przez cały czas gotowania.
5
Dodajemy połowę masła i mieszamy aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Ciągle uważamy aby go nie przypalić.
6
Kiedy ryż zeszkli się dodajemy dwa kieliszki białego wina
7
Kiedy ryż wchłonie całe wino, dodajemy prawdziwki. Następnie … mieszamy.
8
Powoli uzupełniamy potrawę bulionem i szczypta soli oraz pieprzu.
9
Mieszając wydobywamy skrobię z ryżu, potrawa ma być lepka i kremowa
10
Smakujemy ryż, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
11
Aby uzyskać kremową konsystencję dodajemy pozostałe masło, zdejmujemy z ognia.
13
Na sam koniec dodajemy ser, mieszamy, zostawiamy na chwile aż ser połączy sie z ryżem.
14
Serwujemy przepyszny ryż z bogatym, grzybowym aromatem.
15
Smacznego!!
UwagiPamiętamy o mieszaniu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|