Domowe lody waniliowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: russet
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
2 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Kaloryczność:
2290 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przepis na litr lodów.

Potrzebne składniki

• mleko - 2 szkl.
• śmietana kremówka - 1 szkl.
• żółtka - 6 szt.
• cukier puder - 1 szkl.
• cukier waniliowy - 2 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym, bez przerwy ubijając trzepaczką tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 10min. Żółtka ubijać z pozostałym cukrem - mikserem na średniej prędkości. Mleko ponownie doprowadzić do wrzenia. Gorące mleko stopniowo dodać do żółtek, cały czas ubijając. Całośc przelać do rondelka. Podgrzewać ucierając, aż krem osiągnie temp. ok. 80'C. Zdjąc z ognia i jeszcze chwilę ucierać. Śmietanę ubić na sztywno, dołożyć ją do kremu i wymieszać. Masę ostudzić od czasu do czasu mieszając. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1h. Gdy masa zacznie krzepnąc, wyjąć i znów ubijać mikresem na wysokich obrotach na puszystą masę. Wstawic do zamrażalnika.

Uwagi

Krem podczas podgrzewania w żadnym wypadku nie może się zagotowac! Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher