|
||||||||||
Domowe lody wanilioweKrótki opis potrawyPrzepis na litr lodów.Potrzebne składniki mleko - 2 szkl. śmietana kremówka - 1 szkl. żółtka - 6 szt. cukier puder - 1 szkl. cukier waniliowy - 2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym, bez przerwy ubijając trzepaczką tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 10min. Żółtka ubijać z pozostałym cukrem - mikserem na średniej prędkości. Mleko ponownie doprowadzić do wrzenia. Gorące mleko stopniowo dodać do żółtek, cały czas ubijając. Całośc przelać do rondelka. Podgrzewać ucierając, aż krem osiągnie temp. ok. 80'C. Zdjąc z ognia i jeszcze chwilę ucierać. Śmietanę ubić na sztywno, dołożyć ją do kremu i wymieszać. Masę ostudzić od czasu do czasu mieszając. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1h. Gdy masa zacznie krzepnąc, wyjąć i znów ubijać mikresem na wysokich obrotach na puszystą masę. Wstawic do zamrażalnika.
UwagiKrem podczas podgrzewania w żadnym wypadku nie może się zagotowac! Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|