Zapiekane gruszki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: russet
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

piękny zapach pieczonych gruszek... ;)

Potrzebne składniki

• gruszki - 1 kg
• cukier - 1/2 szkl.
• masło - 2 czubate łyżka(i)
• śmietana - 1/4 l
• wiórki czekoladowe - do posypania

Etapy przyrządzania

1
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jeśli mamy wyjątkowo duże gruszki to dzielimy ćwiartki na ósemki. W żaroodpornym naczyniu układamy na dnie warstwę gruszek i posypujemy je cukrem i w kilku miejscach kładziemy kawałeczki masła (po pół łyżeczki). Na końcu spryskujemy wszystko wodą (2-3 łyżki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy sok z gruszek przybierze kolor złocisto-brązowy a gruszki zmiękną, wlewamy śmietanę. Ponownie wkładamy na kilka minut do piekarnika. Tuż przed podaniem posypujemy zapiekankę wiórkami czekolady. Podajemy w tym samym naczyniu, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher