|
||||||||||
Zapiekane gruszkiKrótki opis potrawypiękny zapach pieczonych gruszek... ;)Potrzebne składniki gruszki - 1 kg cukier - 1/2 szkl. masło - 2 czubate łyżka(i) śmietana - 1/4 l wiórki czekoladowe - do posypania Etapy przyrządzania1
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jeśli mamy wyjątkowo duże gruszki to dzielimy ćwiartki na ósemki. W żaroodpornym naczyniu układamy na dnie warstwę gruszek i posypujemy je cukrem i w kilku miejscach kładziemy kawałeczki masła (po pół łyżeczki). Na końcu spryskujemy wszystko wodą (2-3 łyżki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy sok z gruszek przybierze kolor złocisto-brązowy a gruszki zmiękną, wlewamy śmietanę. Ponownie wkładamy na kilka minut do piekarnika.
Tuż przed podaniem posypujemy zapiekankę wiórkami czekolady.
Podajemy w tym samym naczyniu, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|