|
||||||||||
Ptasie MleczkoKrótki opis potrawyBo to lubią wszyscy xPPotrzebne składniki jajka - 4 szt. cukier - 1 szkl. kakao - 2 łyżka(i) śmietana - niepełna szkl. cukier waniliowy - 1 op. galaretka - 1 op. żelatyna - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie (1/2 szklanki) i podgrzewamy. Dla ułatwienia część produktów możemy już podzielić: szklankę cukru na dwie części(1/4 i 3/4), żelatynę na trzy równe części. 4 białka ubijamy z cukrem (3/4 szklanki cukru) i powstałą pianę dzielimy na dwie części. Teraz przygotowujemy poszczególne warstwy.
Warstwa waniliowa:
Do jednej części ubitych białek dodajemy cukier waniliowy, 1/3 żelatyny i całość miksujemy. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki.
Wartwa kakaowa: Do drugiej części białek dodajemy kakao, jedno żółtko i 1/3 żelatyny. Całość miksujemy. Gdy pierwsza warstwa trochę zgęstnieje, wlewamy na nią warstwę kakaową i wkładamy do lodówki.
Warstwa żółta: Warstwa żółta składa się z tego, co nam zostało, czyli reszty cukru, śmietany, trzech żółtek i 1/3 żelatyny. Wszystko to miksujemy, wlewamy na pozostałe warstwy i ponownie wkładamy całość do lodówki.
Na koniec przygotowujemy galaretkę. Gdy wszystkie warstwy odpowiednio zgęstnieją, na wierzch wlewamy ostudzoną galaretkę. Po ok. 1-2h ptasie mleczko jest gotowe.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|