|
||||||||||
Jabłka w karmeluKrótki opis potrawymmm.Potrzebne składniki twarde jabłka - 3 szt. mąka - 6 łyżka(i) białko mąka ziemniaczana - 3 łyżka(i) cukier - 1/2 szkl. jasne piwo - 1 szkl. masło - 1 czubata łyżka(i) olej do głębokiego smażenia Etapy przyrządzania1
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i lekko oprószyć mąką. W misce ubić białko, wymieszać z obiema mąkami i piwem. Na patelni rozgrzać olej. Ćwiartki jabłek zanurzać w cieście, wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć równomiernie ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, osaczyć z nadmiaru tłuszczu.
W rondelku stopić masło z dwiema łyżkami wody i z cukrem. Nie mieszać, jedynie co pewien czas potrząsać rondelkiem. Gdy z cukru zrobi się karmel, zanurzać w nim usmażone jabłka i natychmiast każde wkładać (na chwilkę) do lodowatej wody, aby karmel stwardniał.
Jabłka można też usmażyć we frytkownicy
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|